Smaka på våra recept

I princip dagligen får vi frågor från våra gäster om hur vi gjorde den där goda såsen, hur köttet kunde bli så mört eller hur brödet får den där perfekt knapriga ytan. Mat är viktigt och ibland ska vi tillåta oss att njuta. Men vi vill också dela med oss av all den kunskap vi har kring Clean Food och varför det är viktigt att äta rätt i vardagen. Därför har vi startat denna receptblogg. Följ oss gärna mot ett godare och nyttigare liv!

Snart kommer dom svenska små goda cocktailtomaterna, gör som vi och pickla in dom så håller dom länge. 1 del ättika 2 del socker 3 del vatten Gör så här: Låt koka upp. Picka några små hål i tomaterna så den goda lagen även kommer......

200 g grönkålsblad, i små bitar 0,5 msk olivolja havssalt Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg grönkålen i en skål och häll i olivolja och strö på lite salt. Blanda om och lägg upp på ett bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in i ugnen i ca 7-10 min....

En flaska vin 1-2 dl vodka eller brännvin (efter smak) 4 tsk strösocker 2 tsk råsocker 2 kanelstänger 10 kryddnejlikor 15 hela kardemummakärnor Häll vinet i en kastrull, tillsätt alla kryddorna. Värm och låt sjuda tills sockret löst sig. Häll i vodkan.    ...

Hufvudsta Julsnaps 2018 1.5 liter renat Ekologiskt Brännvin 10 st krossade Tonkabönor 1 matsked Saffran 8 st Kanelstänger 3 st Pomeransskal 1 matsked Nejlika Grovhacka ner ingredienserna, häll ihop med brännvinet och låt stå i 1-2 veckor svalt. Rör om lite då och då under......

Nyårschampagnen 2018 André Clouet är kanske världens mest prisvärda champagne. Den är gjord på 100% Pinot Noir runt Grand Cru-byn Bouzy i Champagne. Här hittar du toner av röda äpplen, plommon och ljust rostat bröd. Lite mer kropp än i den klassiska champagnen på grund......

Letar du efter ett passande vin till julbordet? Det kanske bästa valet rakt igenom är en riesling med hög syra och en släng restsötma för att möta upp sötman i vårt svenska julbord. R3 Riesling är ett perfekt ekologiskt exemplar från den hyllade producenten Corvers......

På senare år har trenden vänt i Kalifornien och nu mera produceras fantastiska exemplar av Pinot Noir och inte bara tunga Cabernet Sauvignon viner. Sonoma County ligger strax väster om Napa Valley och har ett något mildare klimat vilket gör att elegansen och lättheten i......

Här kommer troligen världens enklaste recept! 1 pressad citron, helst ekologisk 2 ca delar ljummet vatten 16 hälsofördelar att dricka ljummen citronjuice Citron innehåller mycket vitamin C Citron innehåller pectinfibrer vilket verkar antibakteriellt Citron balanserar PH-värdet i kroppen Citronjuice tidigt på morgonen hjälper till att......

250 gr ekologiska grönsaker (bladselleri, gurka, färsk bladspenat) 1/2 ekologisk citron 1/2 ekologiskt grönt äpple eller en bit melon Kokosvatten Gör såhär: Väg upp cirka 250 gram grönskar per person och skär gurka och selleri i mindre bitar. Lägg allt i en mixer eller en......

Te, valfri sort Citron, myta eller citronmeliss Honung Gör så här: Koka upp vatten och häll över önskad tesort. Använd tepåsar eller löste av bra kvalitet. Bägge går bra. Sila bort teet om det är löste. Skiva ner lite citron, mynta eller citronmeliss. Tillsätt sedan......

250 g spetskål eller färsk vitkål 1 morot 1/2 msk vitvinsvinäger 1/2 tsk salt 1/2 dl hackad bladpersilja 1 dl kvarg (10%) 1/2 msk dijonsenap salt svartpeppar Gör så här: Skär kålen i halvor och skär bort rotstocken. Finstrimla kålen, använd gärna en osthyvel så......

1dl vildris Olja Vatten Gör så här: Koka vildriset i saltat vatten tills det är helt klart, lägg på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen alternativt tork(om man har) på ca 60c ungefär 12h, värm olja tills den börjar ryka(ca 240c) och fritera......

Är det något vi alla älskar här på Hufvudsta så är det champagne. Om man nu mot förmodan missat Roederer, så är det dags att ändra på det snarast, grym NV med en fantastisk brödighet, nu på menyn till våra snacks. Vi har även lite andra...

En sak som jag ofta får höra när jag står i baren är varför jag inte muddlar mynta när jag gör tex en Mojito. Det som händer när man muddlar mynta är att man får fram en smak som jag gärna undviker i en fräsch myntadrink...

3 dl vatten 2 dl tranbärsjuice 6 cl kinabarkspulver (mal ner så gott det går) 1/4 dl citronsyra 4 st citron (rivet skal) 1 dl hackat citrongräs En halv tesked stött kryddpeppar En nypa salt Cirka 4 dl agavesirap (kan ta lite mindre, föredrar själv när den är lite syrligare) 3 kvistar rosmarin Blanda alla...

2 dl (ca 200 g) mixad ingefära 5 dl vatten 1 citron, finrivet skal 1 tsk citronsyra 1,5 krm salt 2 dl ljust muscovadosocker 2 dl råsocker Skölj och mixa ingefäran i en matberedare (den behöver inte skalas om man sköljer den noga). Mixa riktigt ordentligt så att den nästan blir till puré. Koka...

5cl gin 3cl citron 2cl sockerlag 7-10 myntablad South Side är en riktigt härlig cocktail med mycket myntasmak och roligt med att göra någon annan drink än mojito på mynta! Lägg ner allt i en shaker med is, skaka ordentligt så man får ut bra med myntasmak. Häll upp i ett...

3cl gin 2cl citron 2cl sockerlag Toppa upp med ett stänk champagne French 75 är en av mina favoritcocktails, en riktigt härlig klassiker! Syrlig, spritsig och gillar man gin får man gärna ta en lite kryddigare gin. Lägg ner allt förutom champagnen i en shaker, fyll upp med is för...

2 st vitlöksklyftor 2 dl färska oreganoblad 0,5 st röd chili (är den mild kan du öka mängden) 1 dl god olivolja 2 msk god rödvinsvinäger 0,5 tsk strösocker salt och grovmalen svartpeppar Gör så här Hacka vitlök och oregano mycket fint. Kärna ur chilin och finhacka även den. Blanda allt i en skål och...

4 st rabarberstjälkar 100g smör 150 g socker 200g havregryn Kardemumma Gör så här Skala och dela ner rabarbern i mindre bitar. Blanda rumstempererat smör med 100g socker, havregryn och kardemumma till en kakdegsliknande massa. Lägg rabarbern i en pajform och strö över resterande 50g socker. Smula över toppigen, och grädda i...

2 msk grovt salt 1 msk chilipulver 3 msk mörkt farinsocker 1 msk vitlökspulver 2 msk paprikapulver 1 msk sellerisalt 1 msk peppar Gör så här Blanda alla kryddor till en rub i en skål. Pensla steken med dijonsenap och strö rub över. Gör i ordning din rök och tillsätt rökflis. Häll vatten i...

1 kruka Trädgårdskrasse alt 4 dl rucola 1 kruka Thaibasilika (spara några blad till dekoration) 1 gurka, i tärningar + ½ gurka i tunna skivor till dekoration 1 liter kall flädersaft is Gör så här Mixa 2/3 av trädgårdskrassen (men all rucola), thaibasilika och gurktärningar i en mixer tills det blir...

Du behöver: 3 dl ekologisk ketchup 2½ dl vatten 1½ dl cidervinäger 1½ dl tomatpuré 200 g farinsocker 150 g honung ½ msk havssalt ½ msk lökpulver ½ msk sellerisalt ½ msk malen koriander ½ msk malen spiskummin ¼ msk vitlökspulver ¼ msk senaps- pulver ¼ msk chilipulver ¼ tsk cayennepeppar ½ msk äppelmos per 1 dl sås Gör så här: Blanda alla...

100 gr ramslök 1dl pinjenötter 2 dl olivolja 1 dl smakrik ost Salt och svartpeppar Gör så här: Finhacka ramslöken. Mortla eller kör bladen i en matberedare tillsammans med nötter eller mandel. Kör till purékonsistens och häll sedan under omrörning ned oljan och till sist den rivna osten. Smaka av med salt...