Janssons frestelse

Här bjuder Stefan Ekengren på ett av sina recept från kokboken HUSMAN – Alla de klassiska rätterna (och några bortglömda).
Janssons frestelse

Ingredienser, 4 / 10 port.

  • 800 g / 2 kg fast potatis, skalad och strimlad

  • 2 / 5 gula lökar

  • 40 g / 100 g smör

  • 125 g / 250 g ansjovis + spad

  • 4 dl / 10 dl vispgrädde

  • 1 msk / 3 msk orökt kaviar

  • Ströbröd

  • Smör

  • Salt

  • Ev. ansjovis till garnering

Gör så här

Fräs löken mjuk i smöret. Bottna en smord ugnsfast form med hälften av potatisen. Salta lätt, lägg ut ansjovis (spara spadet) i rader på potatisen, fortsätt med lök och sist ett lager potatis. Salta lätt. Blanda grädde och kaviar i en skål.

Häll ansjovisspadet över gratängen och därefter kaviargrädden. Tryck till potatisen så grädden skymtar. Strö över ströbröd, klicka över smör och grädda mitt i ugnen på 200 grader cirka 1 timme.

Taggar:

Senaste inlägg

Visa alla