Här bjuder Stefan Ekengren på ett av sina recept från kokboken HUSMAN – Alla de klassiska rätterna (och några bortglömda).

Ingredienser, 4 / 10 port.
800 g / 2 kg fast potatis, skalad och strimlad
2 / 5 gula lökar
40 g / 100 g smör
125 g / 250 g ansjovis + spad
4 dl / 10 dl vispgrädde
1 msk / 3 msk orökt kaviar
Ströbröd
Smör
Salt
Ev. ansjovis till garnering
Gör så här
Fräs löken mjuk i smöret. Bottna en smord ugnsfast form med hälften av potatisen. Salta lätt, lägg ut ansjovis (spara spadet) i rader på potatisen, fortsätt med lök och sist ett lager potatis. Salta lätt. Blanda grädde och kaviar i en skål.
Häll ansjovisspadet över gratängen och därefter kaviargrädden. Tryck till potatisen så grädden skymtar. Strö över ströbröd, klicka över smör och grädda mitt i ugnen på 200 grader cirka 1 timme.