MATLAGNINGSKURS
SOLNA, STOCKHOLM
Vad sägs om gastronomisk team building kväll utöver det vanliga, fylld av goda och oväntade smaker!
En rolig upplevelse där du och dina kollegor får göra något annat än att bara leverera på jobbet. Umgås, laga och ät god mat med spännande nya smaker, skratta tillsammans och bara fokusera på att njuta av en härlig upplevelse.
Vi har flera olika teman och något som vi hoppas passar alla. Vad sägs om att lära sig baka himmelskt goda praliner med vår chocolatier, laga en tre rätters middag från skog och natur eller go crazy med molekulär gastronomi ?
Alltid med bästa råvarorna såklart, då gastronomi är vår stora passion, som vi gärna delar med oss av.
Matlagningskursen börjar med en fördrink och lite goda snacks. Menyn presenteras och gruppen delas in i matlag.
Under några lättsamma timmar, med ett glas vin eller öl i handen, lagar ni en riktigt god måltid tillsammans under ledning
av våra kunniga kockar. Ni lär er mer om råvaror, tekniker, mat, vin och allt det där som gör livet lite roligare.
Till middagen serveras väl utvalda viner, som presenteras och vi berättar varför de är speciellt utvalda till just maten ni äter.
MATLAGNINGSTEMAN
BEST OF SEASON
LAGA MAT MED SÄSONGENS ALLRA BÄSTA RÅVAROR
Förrätt, varmrätt och dessert i vår allra mest klassisk anda. En matlagningskväll med några av säsongens bästa smaker. Det kallar vi för Best of Season.
KLASSIKERN
LAGA MAT MED KLASSISKA IGREDIENSER
Klassikern är en matresa tillbaka i tiden, men med modern tvist.
Här äter vi löjrom med klassiska tillbehör, steker oxfilén till perfektion och slår en grym "bea" från grunden. Middagen avslutar vi med en klassisk marängsviss men med en lyxig twist.
GARDEN OF EDEN
SKOG, VILT OCH ÄPPLEN
I Sverige har vi mycket vilt, liksom oändligt många äppleträd. Är det något som är ekologiskt, så är det just viltkött. Här lagar vi mat med det bästa skogen har att erbjuda, som till exempel vildand, älg, hjort, rådjur och fasan, tillsammans med svamp, örter, bär och blommor från den egna trädgården. Sen toppar vi allt med goda söta höstäpplen.
YOUR WILDEST DREAMS
MOLEKYLÄR GASTRONOMI
Låter det spännande?
Det är precis vad det är också. Vad sägs om smaksatt luft, ätbara drinkar, koka sås i vacuum och smakkombinationer som inte hör till vardagen?
Starka färger, udda former och tekniker som top krogarna inte avslöjar.
Vi kommer använda oss av all utrustning som finns i ett professionellt kök för en upplevelse utöver det vanliga.
DET PERFEKTA KÖTTET
EN HELKVÄLL DÄR KÖTTET ÄR I FOKUS
Vi tillagar kött från större bitar på ben, och lär oss hur vi kan få in röksmaken på ett perfekt sätt. Om du är en köttälskare, är det här kvällen som du inte vill missa. Till det lär vi oss att laga klassiska tillbehör från Sydamerika och central Amerikas rancher.
HAVET ÄR DJUPT
EN LYXIG AFTON MED HAVETS LÄCKERHETER
Lär dig öppna ostron och gratinera skaldjur. Tillaga helstekt piggvar och sjöborre. Njut av krabba, havskräftor och kaviar. Vår köksmästare Tim började sin karriär i Norge som fisk och skaldjurskock och vill dela med sig av sina erfarenheter och kunskap. En lyxig afton helt enkelt.
TAPASDUELLEN
TÄVLA MOT KOLLEGORNA
Spanska tapas och viner. Här får alla varsitt uppdrag, sedan tävlar ni om vem som gör den godaste tapasen. Ni får jobba med ett stort utbud av fina råvaror och självklart med vår kökschef Tim som ger sina bästa tips och trix.
MAKE LOVE WITH YOUR FOOD
AFRODISIAKUM
Myt eller ej, men det här är en trerätters middag som hade gjort kärleksgudinnan Afrodite stolt. En meny som väcker både lusten och dina sinnen.
Ni kommer bland annat att få arbeta med ostron, fikon, mörk choklad, nötter, rött kött, vin, chili och färska bär för att skapa den ultimata middagen för en date night.
PRALINKURS
HIMMELSKA PRALINER
Vattnas det redan i munnen? Vänta bara tills ni får lära er konsten att göra egna praliner från grunden. Här får ni fem färdiga recept av vår konditor och chocolatier Susanne Rogstam, som berättar om chokladens historia, och ger er de allra gottigaste tipsen. Koka, rulla och smaksätt era egna tryfflar och dekorera som en riktig choklad expert.
Till detta serveras söta dessert viner, bubbel eller passande rödvin.
I KÖKET
Vårt öppna kök representerar hjärtat, själen och glädjen på Hufvudsta Gård. Vi är en mötesplats för gastronomi. Mat genomsyrar allt vi gör.
En matlagningsaktivitet garanterar inte bara god mat utan även mycket skratt och teamkänsla.
TIM LEIKMAN
Kökschef
Tidigare erfarenheter: Austin Food Works, Kaknästornet, S:ta Claras, Bistro Bestick, Grill, Edsbacka Krog.
Intressen: Mat, musik och skräck i alla dess former.
Favoritkrydda: Alla kryddor, finns ingen som toppar den andra. Alla har sina unika egenskaper.
Favoritkrog: Ardbeg Embassy.
Kulinariska förebilder: Arthur Fjetland, Marco Pierre White.
Bästa matminne: Första hummersoppan och den nyfångade marulken i Bergen Norge med Arthur.
MATTIAS ANDERSSON
Restaurangansvarig/sommelier
Tidigare erfarenheter: Sommelier på hotel Diplomat & restaurangchef på Sigtunahöjden.
Intressen: Fotboll, hockey och självklart massa restaurangbesök.
Favoritdruva: Chardonnay
Favoritkrog: Lejontornet, Spesso & Lilla Röda Huset
Kulinariska förebilder: Daniel Crespi
Bästa vinminne: 2019 blev jag nerbjuden till champagnehuset Philipponnat som är känd för din prestigechampagne Clos des Goisses.
Vi tog en båttur i floden nedanför vinsluttningen, 25 grader, klarblå himmel och ett glas av deras prestigechampagne... Bättre blir det inte...