MATLAGNING ÄR DEN BÄSTA TEAMBUILDINGEN ENLIGT JESPER
- shirindjavidi
- 2 okt.
- 3 min läsning
Uppdaterat: för 3 dagar sedan

Att samlas kring mat och dryck är mer än bara en måltid - det är ett sätt att skapa gemenskap, skratt och minnen. På Hufvudsta Gård Boutique House i Solna, bara några minuter från Stockholm, har vi sett hur en matlagningskurs som företagsaktivitet förvandlar en vanlig kickoff med jobbet till något minnesvärt.
Vi pratade med vår kökschef Jesper Sennerfeldt om varför mat fungerar så bra som teambuilding och vad som gör upplevelsen på Hufvudsta Gård så speciell. Jespers passion för mat och dryck märks direkt - han skiner upp när han berättar om möten som sker runt köket, där smaker, skratt och människor möts. För honom handlar matlagning inte bara om recept och teknik, utan om att våga kliva utanför sin komfortzon och skapa något tillsammans.
MATLAGNING ÄR LEKFULLT – INTE BLODIGT ALLVAR
– Det blir aldrig stelt när vi lagar mat tillsammans. Tvärtom - det blir lekfullt, kreativt och fullt av skratt. Man märker hur människor som kanske varit lite reserverade plötsligt blommar upp i köket, säger Jesper. Just därför är matlagningskurser för företag en perfekt form av teambuilding. I stället för traditionella möten i konferensrum samlas deltagarna i köket, där rollerna kastas om i en ny miljö. Kollegor som annars inte samarbetar dagligen får prova på att laga mat tillsammans - något som snabbt skapar nya band och en varm gemenskap. Ofta dyker oväntade talanger upp när någon visar sina dolda färdigheter vid pastamaskinen eller kastrullerna.
ITALIENSK AFTON MED SKRATT, SMAKER OCH SAMARBETE
-Nyligen anordnade vi en matlagningskväll för ett företag med 30 deltagare. Atmosfären var helt fantastisk och det blev en kväll med mycket skratt. Temat var italiensk matlagning tillsammans med vår gästkock Gina från Sardinien. Kan det bli mer äkta italienskt?! Det var så roligt att se den här något stela gruppen, som under kvällen vågade släppa loss, mjukna och kunna skratta tillsammans. Det här är verkligen något som stärker både individen och gruppen.
Kvällen inleddes med italienska viner och en aperitivo. Gruppen delades in i tre lag som tillsammans fick laga en klassisk meny. Till förrätt Millefoglie med Robiola mousse. Varmrätten bestod av Maltagliati med ragu på salsiccia, tomater och färska örter. Och till efterrätt en riktig italiensk klassiker, tiramisu.
-Vi spelade italiensk musik, bjöd på naturvin som vår nya sommelier Pernillas favoritfärsk, och stämningen blev fantastisk. Det blev en helhetsupplevelse där huset fylldes av dofter, skratt och musik, säger Jesper.
För att förhöja kvällen ordnades också en gastronomisk tipsrunda. Deltagarna fick gissa på smaker, regioner, viner, pastasorter och ostar. Det blev en aktivitet som lockade fram både tävlingsanda och skratt.
MAT OCH DRYCK ÄR ETT VÄRLDSSPRÅK
Hos oss handlar matlagning för företag inte bara om recept och teknik - det handlar om att skapa något tillsammans. Det skapar möten, minnen och känslor som stannar kvar långt efter kvällen.
- Det roligaste är att se en kanske stel grupp förvandlas till skratt och lek när de lämnar kontorslandskapet för att mötas i köket. Mat och dryck är ett världsspråk, och när vi skapar något med händerna uppstår en unik gemenskap. säger Jesper.
GODASTE PASTAN PÅ EN BENSINMACK VID VULKANEN ETNA
Jesper bär med sig många och starka matupplevelser från sina matresor, bland annat från en resa till Sicilien vid vulkanen Etna. Han berättar om en oförglömlig dag som började hos vinmakaren Frank Cornelissen och slutade på en bensinmack.
- Resan började med en förhandling med taxiföraren, som slutade dyrare än planerat, men blev snabbt den bästa dagen. Efter vinprovningen på Etna, åkte vi till en av Franks kompisar som hade köpt en gammal bensinmack och gjort den till en restaurang och vinkällare. Vi åt lunch där med pasta, salsiccia och färska örter tillsammans med vinmakaren Frank Cornelissen. Han kompis mamma stod i köket och det var absolut mitt bästa matminne, på grund av sällskapet, enkelheten och miljön och även att vi fick dricka av de goda vintagevinerna vi tidigare hade smakat. - Det var enkelt genuint och fullt av liv, som gjorde det både extra gott och roligt. Precis som våra matlagningskvällar här på Hufvudsta Gård. Det handlar inte bara om maten - utan om mötet mellan människor.
Och kanske är det just därför matlagning är den bästa teambuildingaktiviteten för företag - för att den förenar smak, samarbete och skratt på ett sätt som inga traditionella möten någonsin kan.
Är ni redo att förvandla er nästa kickoff eller konferens i Solna till en minnesvärd upplevelse? Utforska våra konferenspaket eller boka direkt här.
Kommentarer