Lammstek är en styckningsdetalj som sitter på lammets bakdel och består av de två största musklerna på bakbenet.

Ingredienser, 4 port.
Ca 800 g svensk lammstek (putsad och uppbunden)
Vitlök
Färsk rosmarin
Smör till stekning
Salt och svartpeppar
1 st gul lök
1 st röd lök
1 banan-schalottenlök
Olivolja
8 st stora mospotatisar
100 g smör
Ca 1 dl mjölk
Ca 50 g ramslök
Gör så här
Lammstek-krydda köttet med salt och svartpeppar och bryn runtom i olja på hög temperatur, tillsätt smör, vitlök och rosmarin på slutet och ös köttet lite grann, lägg på en plåt och efterbaka i ugn på 110 grader till en innertemperatur av 60 grader, låt vila 15 min innan servering.
Ugnsbakade lökar-skala och klyfta lökarna, lägg på en plåt och rippla över lite olivolja och krydda med salt och peppar, baka i ugn på ca 140 grader i ca 50 min.
Potatispuré med ramslök-koka upp vatten till ramslöken och koka den ca 1 minut, mixa sedan till en slät pure med en mixer. Skala potatisen och koka, häll av vattnet och låt ånga av lite, passera.
Rör till en slät puré med smöret och mjölken, justera ev konsistensen med mer mjölk, smaksätt med salt och ramslökspurén.