Kåldolmar är en svensk variant av maträtten vinlövsdolmar. Servera med nykokt potatis, sirapsgräddsås, rårörda lingon och ättiksgurka.

Ingredienser, 4 port.
1 st medelstort savojkålshuvud
300 gram blandfärs 50/50
1 dl mjölk till färsen
1 st ägg
2 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
1 nypa riven muskot
1 st finhackad gul lök
0,5 dl risgryn (grötris)
2 msk sirap
100g smör
Gör så här
1. Plocka loss bladen från kålhuvudet och koka mjuka i lättsaltat vatten, kyl ner i kallt vatten.
2. Skär bort eller tunna ut den tjocka mittnerven.
3. Koka riset och låt svalna.
4. Finhacka och smörfräs löken.
5. Blanda färsen med riset, ägg, lök, mjölk och kryddor. Den ska vara ganska lös. Smaka av och salta/peppra mer vid behov.
6. Lägg ut “äggformade” klickar på varje kålblad och rulla ihop till små dolmar (fina sidan utåt).
7. Lägg dolmarna i en ugnsfast form och hyvla över smör och rippla på sirap.
8. Stek i ugn på 180 grader i ca 25 min – ös dolmarna några gånger under tiden.
9. Servera med nykokt potatis, sirapsgräddsås, rårörda lingon och ättiksgurka.