Bästa semlan

Ladda upp med riktigt goda semlor till Fettisdagen! Fluffiga bullar och hemkokt vaniljkräm – kan det bli bättre? Degen räcker till 24 semmelbullar, fyllningen till 12 stycken. Alla semmelbullar går kanske inte åt och de färdiggräddade bullarna går bra att frysa in så snart de svalnat.
Bästa semlan

Ingredienser, 24 semmelbullar


Fördeg

  • 2,5 dl kall mjölk 3%

  • 50 g jäst

  • 375 g siktat dinkelmjöl, alt vetemjöl (6,25 dl)

  • 1 msk strösocker

Karlsbaderdeg

  • 1,5 dl kall mjölk 3%

  • 400 g siktat dinkelmjöl, alt vetemjöl (drygt 6,5 dl)

  • 135 g strösocker (1,5 dl)

  • 4 st äggulor

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 2 tsk kardemumma, nystött

  • 0,5 tsk salt

  • 2 tsk bakpulver

  • 250 g smör, rumsvarmt

  • ev 1 ägg till pensling

Fyllning & garnering, till 12 semlor

  • 2 dl hemkokt vaniljkräm

  • 350 g mandelmassa, gärna egengjord

  • inkråm från semlorna

  • 2 msk mjölk eller vispgrädde

  • 50 g rostad mandel, hackad

  • 6 dl vispgrädde

  • 2 tsk strösocker

  • 0,5 dl florsocker

Gör så här


Fördeg 1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt mjöl och socker. 2. Kör ett par minuter i maskin till en deg. Låt jäsa övertäckt i bunken 45 minuter.


Karlsbaderdeg 1. Tillsätt alla ingredienser utom smöret i fördegen. Kör degen i maskin på medelhastighet 5 minuter. Dela smöret i bitar och tillsätt det lite i taget medan maskinen går. Låt degen blandas ytterligare 5 minuter. Se till så att allt smör blandas in ordentligt i degen, skrapa ner smöret från kanterna om det behövs. 2. Häll i en liten näve mjöl i slutet på körtiden för att få degen att släppa från kanterna. Täck bunken med plastfilm eller bakduk och låt jäsa 30 minuter. 3. Skrapa ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar, använd gärna en våg, bullarna ska väga drygt 60 g/st. Forma till runda bullar. Mjöla händerna lite lätt, degen är ganska lös och kan kännas lite kladdig. Vill man inte grädda alla bullar samma dag, kan man nu frysa in de ojästa bullarna och ta fram vid ett senare tillfälle. 4. Placera bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa under plast eller bakduk till minst dubbel storlek. Räkna med 1,5-2 timmar, beroende på hur varmt det är där bullarna jäser. 5. Värm ugnen till 200 grader. Pensla de färdigjästa bullarna lätt med lite vatten eller uppvispat ägg. Penslar man med vatten får man en lite mjukare yta och inte lika mycket färg som när man penslar med ägg, det är en smaksak. Grädda bullarna 6-8 minuter. Passa noga så att de inte får för mycket färg, de ska vara ganska ljusa. Låt svalna helt innan de fylls med vaniljkräm, mandelmassa och grädde.


Fyllning & garnering (till 12 semlor) 1. Använd en vass kniv och skär av runda lock på de avsvalnade semmelbullarna. Gröp ur en liten del av inkråmet från underdelarna på bullarna. 2. Riv mandelmassan grovt. Blanda inkråmet från bullarna med mandelmassan och tillsätt en skvätt grädde eller mjölk. Rör ihop till lagom konsistens, tillsätt mer vätska om det behövs. Blanda ner den hackade mandeln. 3. Fyll varje semmelbulle med en klick vaniljkräm och ovanpå det fördelas mandelmassan. Använd gärna en spritspåse. 4. Vispa grädden fluffig tillsammans med strösockret. Tänk på att inte vispa för hårt! Spritsa ut grädden snyggt på varje semla eller fördela ut den med sked. Lägg på locken och pudra med florsocker. 5. Servera semlorna direkt och njut!


Receptet är från Ylvas Bakverkstad som är vår “huskonditor”.






Senaste inlägg

Visa alla