Mojitos historia går tillbaka till slutet av 1800-talet då kubanska slavar drack sockerrör-sötat vatten blandat med rom.

Ingredienser, 8 port.
5 limefrukter
4 dl ljus rom
2 ½ dl rabarbersirap
Mynta
Rabarbersirap – 1 kg rabarber, 6 dl socker, 2 dl vatten Ansa och skär rabarbern i 2-3 cm långa bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt socker och vatten. Koka upp och låt sjuda ca 10 min. Låt massan rinna av i en sil. Pressa med en sked så att all vätska rinner ut.
Häll saften i en kastrull och låt koka utan lock till sirapsliknande konsistens ca 5 min. Låt kallna.
Gör så här
Muddla lime och mynta i kannan tillsammans med rom och rabarbersirap.
Fyll upp med krossad is, rör hela tiden om, toppa upp med soda och avsluta med att ringla ner ca 1 dl rabarbersirap till.