Smaka på våra recept

I princip dagligen får vi frågor från våra gäster om hur vi gjorde den där goda såsen, hur köttet kunde bli så mört eller hur brödet får den där perfekt knapriga ytan. Mat är viktigt och ibland ska vi tillåta oss att njuta. Men vi vill också dela med oss av all den kunskap vi har kring Clean Food och varför det är viktigt att äta rätt i vardagen. Därför har vi startat denna receptblogg. Följ oss gärna mot ett godare och nyttigare liv!

200 g grönkålsblad, i små bitar 0,5 msk olivolja havssalt Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg grönkålen i en skål och häll i olivolja och strö på lite salt. Blanda om och lägg upp på ett bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in i ugnen i ca 7-10 min....

En flaska vin 1-2 dl vodka eller brännvin (efter smak) 4 tsk strösocker 2 tsk råsocker 2 kanelstänger 10 kryddnejlikor 15 hela kardemummakärnor Häll vinet i en kastrull, tillsätt alla kryddorna. Värm och låt sjuda tills sockret löst sig. Häll i vodkan.    ...

Hufvudsta Julsnaps 2018 1.5 liter renat Ekologiskt Brännvin 10 st krossade Tonkabönor 1 matsked Saffran 8 st Kanelstänger 3 st Pomeransskal 1 matsked Nejlika Grovhacka ner ingredienserna, häll ihop med brännvinet och låt stå i 1-2 veckor svalt. Rör om lite då och då under......

Nyårschampagnen 2018 André Clouet är kanske världens mest prisvärda champagne. Den är gjord på 100% Pinot Noir runt Grand Cru-byn Bouzy i Champagne. Här hittar du toner av röda äpplen, plommon och ljust rostat bröd. Lite mer kropp än i den klassiska champagnen på grund......

Letar du efter ett passande vin till julbordet? Det kanske bästa valet rakt igenom är en riesling med hög syra och en släng restsötma för att möta upp sötman i vårt svenska julbord. R3 Riesling är ett perfekt ekologiskt exemplar från den hyllade producenten Corvers......

På senare år har trenden vänt i Kalifornien och nu mera produceras fantastiska exemplar av Pinot Noir och inte bara tunga Cabernet Sauvignon viner. Sonoma County ligger strax väster om Napa Valley och har ett något mildare klimat vilket gör att elegansen och lättheten i......

Här kommer troligen världens enklaste recept! 1 pressad citron, helst ekologisk 2 ca delar ljummet vatten 16 hälsofördelar att dricka ljummen citronjuice Citron innehåller mycket vitamin C Citron innehåller pectinfibrer vilket verkar antibakteriellt Citron balanserar PH-värdet i kroppen Citronjuice tidigt på morgonen hjälper till att......

250 gr ekologiska grönsaker (bladselleri, gurka, färsk bladspenat) 1/2 ekologisk citron 1/2 ekologiskt grönt äpple eller en bit melon Kokosvatten Gör såhär: Väg upp cirka 250 gram grönskar per person och skär gurka och selleri i mindre bitar. Lägg allt i en mixer eller en......

Te, valfri sort Citron, myta eller citronmeliss Honung Gör så här: Koka upp vatten och häll över önskad tesort. Använd tepåsar eller löste av bra kvalitet. Bägge går bra. Sila bort teet om det är löste. Skiva ner lite citron, mynta eller citronmeliss. Tillsätt sedan......

250 g spetskål eller färsk vitkål 1 morot 1/2 msk vitvinsvinäger 1/2 tsk salt 1/2 dl hackad bladpersilja 1 dl kvarg (10%) 1/2 msk dijonsenap salt svartpeppar Gör så här: Skär kålen i halvor och skär bort rotstocken. Finstrimla kålen, använd gärna en osthyvel så......

1dl vildris Olja Vatten Gör så här: Koka vildriset i saltat vatten tills det är helt klart, lägg på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen alternativt tork(om man har) på ca 60c ungefär 12h, värm olja tills den börjar ryka(ca 240c) och fritera......

1l gräddfil Gör så här: Koka upp gräddfilen tills den ”spricker” och skiktar sig så man börjar se en klar vätska komma fram, häll i en sil med silduk alternativt kaffe filter. Spara gärna vätskan(vasslen) som blir och koka ner till ca 1/3 återstår och......

4 portioner 1 litet blomkålshuvud 1 dl hemgjord majonnäs 1 citron 2 tsk krossade rostade fänkålsfrön 3 msk pumpafrön Rökt paprikapulver Salt Smörgåskrasse till garnering Gör så här: Rosta pumpafröna i ugnen på 150 grader ca 10 min. Smaksätt med salt och rökt paprikapulver, krossa till grova smulor. Smaksätt majonnäsen med citron och fänkålsfrön. Plocka blomkålen...

4 portioner 1 liten zucchini 1 liten aubergine 1 gul lök 1 röd paprika 2 burkar krossade tomater 1 liten röd chili 2 klyftor vitlök 1 msk olivolja 1 msk god rödvinsvinäger Salt Svartpeppar Ev lite socker Gör så här: Finhacka lök, vitlök och chili, skär resten av grönsakerna i cm stora bitar. Fräs allting i olivoljan ca 5 min,...

4 portioner Ca 20 st pimentos (grön liten mild chili) Flingsalt Olivolja Gör så här: Hetta upp en stekpanna rejält, tillsätt olivolja och stek pimenton i ca 2 min tills den får en härlig gyllene färg. Krydda ordentligt med flingsalt och servera till en iskall öl....

4 portioner Ca 16 st tunna skivor Serranoskinka Gör så här: Lägg ut skinkan på en plåt med smörpapper, torka i ugnen ca 1–1,5 timmar på ca 80 grader tills skinkan har blivit som krispiga chips. Låt svalna och servera som drinksnacks eller topping på en sallad eller...

4 portioner 300 g laxfile 300 g sejrygg Ca 20 st blåmusslor 2 dl vitt vin 2 dl vatten 2 burkar krossade tomater 1 fänkål 1 gul lök 1 morot 2 klyftor vitlök 1 liten bit rotselleri 1 liten apelsin Några kvistar färsk timjan 3 st stjärnanis 2 lagerblad 10 hela fänkålsfrön 0,2 g saffran Salt Svartpeppar Tabasco olivolja Gör så här: Skär fisken i 8 bitar vardera...

4 portioner Ca 8 dl björnbär 100 g smör(rumstempererat) 140 g vetemjöl 100 g socker 1 dl havregryn 1 tsk bakpulver Kanel el kardemumma efter smak Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till smulet, lägg björnbären i en ugnsform och täck med smulorna, baka i ugnen i ca 35 minuter på 180 grader,...

Recept 4 p 1 st blomkål 1 msk crème fraiche 1 dl mjölk 100 g smör Salt Citron röklåda och rökspån* Gör så här: Smält smöret och rök i lådan i ca 5 min. Plocka blomkålen i mindre bitar och koka mjukt i vatten, häll bort vattnet och låt blomkålen ånga av något. Mixa sedan...

4 portioner Ingredienser Ca 800 g svensk lammstek (putsad och uppbunden) Vitlök Färsk rosmarin Smör till stekning Salt och svartpeppar 1 st gul lök 1 st röd lök 1 banan schalottenlök Olivolja Salt och svartpeppar 8 st stora mospotatisar 100 g smör Ca 1 dl mjölk Ca 50 g ramslök Gör så här: Lammstek-krydda köttet med salt och svartpeppar och bryn runtom...

Läckra potatiskroketter med trattkantareller och parmesan. Går hem hos både liten som stor. 400 g mospotatis 2 ägg 50 g smör 40 g parmesan 15 g torkade trattkantareller (blötlagda) Persilja Rivet skal från en halv citron Salt Svartpeppar Mjöl Ägg Panko (asiatiskt lite grövre ströbröd) Gör så här Koka potatisen och låt den ånga av ordentligt så den blir...

Vi serverar dessa två komponenter tillsammans med flera andra tillbehör som en förrätt, men servera gärna getosten och betorna med en sallad eller som ett tillbehör till stekt torsk. 6 portioner 2,5 dl grädde 3 hela ägg 400 g getost Salt 6 mindre rödbetor Salt Svartpeppar Olivolja Gör så här: Bakad getost – Koka upp grädden...

4 portioner 1 st orange morot 1 st gul morot 1 st röd lök ¼ gurka 1 näve munggroddar 100 g socker 2,5 dl rödvinsvinäger Gör så här: Koka upp socker och vinäger och låt svalna. Skala och skiva löken, dela gurkan och skrapa ur kärnhuset, skär i långa fina strimlor, skala morötterna, dela...