Smaka på våra recept

I princip dagligen får vi frågor från våra gäster om hur vi gjorde den där goda såsen, hur köttet kunde bli så mört eller hur brödet får den där perfekt knapriga ytan. Mat är viktigt och ibland ska vi tillåta oss att njuta. Men vi vill också dela med oss av all den kunskap vi har kring Clean Food och varför det är viktigt att äta rätt i vardagen. Därför har vi startat denna receptblogg. Följ oss gärna mot ett godare och nyttigare liv!

Snart kommer dom svenska små goda cocktailtomaterna, gör som vi och pickla in dom så håller dom länge. 1 del ättika 2 del socker 3 del vatten Gör så här: Låt koka upp. Picka några små hål i tomaterna så den goda lagen även kommer......

200 g grönkålsblad, i små bitar 0,5 msk olivolja havssalt Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg grönkålen i en skål och häll i olivolja och strö på lite salt. Blanda om och lägg upp på ett bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in i ugnen i ca 7-10 min....

En flaska vin 1-2 dl vodka eller brännvin (efter smak) 4 tsk strösocker 2 tsk råsocker 2 kanelstänger 10 kryddnejlikor 15 hela kardemummakärnor Häll vinet i en kastrull, tillsätt alla kryddorna. Värm och låt sjuda tills sockret löst sig. Häll i vodkan.    ...

Hufvudsta Julsnaps 2018 1.5 liter renat Ekologiskt Brännvin 10 st krossade Tonkabönor 1 matsked Saffran 8 st Kanelstänger 3 st Pomeransskal 1 matsked Nejlika Grovhacka ner ingredienserna, häll ihop med brännvinet och låt stå i 1-2 veckor svalt. Rör om lite då och då under......

Nyårschampagnen 2018 André Clouet är kanske världens mest prisvärda champagne. Den är gjord på 100% Pinot Noir runt Grand Cru-byn Bouzy i Champagne. Här hittar du toner av röda äpplen, plommon och ljust rostat bröd. Lite mer kropp än i den klassiska champagnen på grund......

Letar du efter ett passande vin till julbordet? Det kanske bästa valet rakt igenom är en riesling med hög syra och en släng restsötma för att möta upp sötman i vårt svenska julbord. R3 Riesling är ett perfekt ekologiskt exemplar från den hyllade producenten Corvers......

På senare år har trenden vänt i Kalifornien och nu mera produceras fantastiska exemplar av Pinot Noir och inte bara tunga Cabernet Sauvignon viner. Sonoma County ligger strax väster om Napa Valley och har ett något mildare klimat vilket gör att elegansen och lättheten i......

Här kommer troligen världens enklaste recept! 1 pressad citron, helst ekologisk 2 ca delar ljummet vatten 16 hälsofördelar att dricka ljummen citronjuice Citron innehåller mycket vitamin C Citron innehåller pectinfibrer vilket verkar antibakteriellt Citron balanserar PH-värdet i kroppen Citronjuice tidigt på morgonen hjälper till att......

250 gr ekologiska grönsaker (bladselleri, gurka, färsk bladspenat) 1/2 ekologisk citron 1/2 ekologiskt grönt äpple eller en bit melon Kokosvatten Gör såhär: Väg upp cirka 250 gram grönskar per person och skär gurka och selleri i mindre bitar. Lägg allt i en mixer eller en......

Te, valfri sort Citron, myta eller citronmeliss Honung Gör så här: Koka upp vatten och häll över önskad tesort. Använd tepåsar eller löste av bra kvalitet. Bägge går bra. Sila bort teet om det är löste. Skiva ner lite citron, mynta eller citronmeliss. Tillsätt sedan......

250 g spetskål eller färsk vitkål 1 morot 1/2 msk vitvinsvinäger 1/2 tsk salt 1/2 dl hackad bladpersilja 1 dl kvarg (10%) 1/2 msk dijonsenap salt svartpeppar Gör så här: Skär kålen i halvor och skär bort rotstocken. Finstrimla kålen, använd gärna en osthyvel så......

1dl vildris Olja Vatten Gör så här: Koka vildriset i saltat vatten tills det är helt klart, lägg på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen alternativt tork(om man har) på ca 60c ungefär 12h, värm olja tills den börjar ryka(ca 240c) och fritera......

4 st äpplen, gärna Ingrid Marie 1 liten schalottenlök 1 knippe libbsticka ½ dl socker krossade enbär salt Gör såhär: Dela och kärna ur äpplena. Hacka löken fint. Koka på svag värme tills äpplena blivit till mos och löken är mjuk. Blanda i sockret och låt svalna. Smaka upp med hackad libbsticka,...

35 stycken 100 g smör, rumstempererat 100 g havregryn 100 g socker 3 msk kakao 1 tsk vaniljsocker 2 msk espresso 1 msk sprit, mörk rom el whiskey 0,5 msk pepparkakskryddor (ingefära, kanel, nejlika, kardemumma) efter smak Gör så här Se till att smöret är lagom tempererat. Häll i de torra ingredienserna och blanda runt...

36 st småkakor eller 12 stora 2 st stora ägg 75 g socker citronzest från ½ citron 90 g mjöl 5 g bakpulver 90 g smör, smält 2 tsk pepparkakskryddor efter smak Gör så här Vispa ägg, socker och citron skalet poröst. Vänd ner det siktade mjölet, kryddorna och bakpulvret. Häll ner det smälta...

1 knippe dragon ½ tsk stark senap, gärna Lisellas dijon eller liknande 2 st äggula ½ citron, skal 5 dl rapsolja salt Gör såhär: Värm upp oljan. Lägg i dragonen och mixa till en grön olja. Låt svalna. Vispa ihop äggula, senap, citronzest och salt. Häll oljan i en fin stråle i...

1 flaska rosévin 1,5 dl socker 2 pomeransskal 2 stjärnanis 2 kanelstänger 1 msk kardemummakärnor Cognac efter smak Skalet från 1 mandarin, samt mandarinklyftorna Gör såhär: Låt sjuda ihop ett par minuter tills sockret smält. Låt svalna och ställ i kylen några timmar så att den drar åt sig alla smaker. Sila och häll upp i...

2,5 dl socker ½ dl vatten 50 g smör 2 dl grädde flingsalt Gör såhär: Mät upp socker och vatten i en kastrull. Koka utan omrörning till en ljus karamell, sockerlagen ska bli lite ljust brun. Häll i smöret och grädden, var försiktig, det bubblar upp en del. Blanda så att...

5cl Tranbärsjuice 3cl Vodka 2cl Cointreau 3cl limejuice Äggvita (en dash) Gör såhär: Skaka alla ingredienser med is i en shaker, häll upp i ett kylt martiniglas. Klart!...

4 portioner 2 st auberginer Mild olivolja Flingsalt Citronzest Färsk timjan Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginerna på längden och pensla på olivolja. Rosta auberginerna med snittytan upp tills de är mjuka inuti och fått en fin yta – cirka 30 minuter. Strö på timjan, flingsalt, citronzest och ringla...

1 msk fänkålsfrö ½  liten klyfta vitlök ½ tsk stark senap, gärna Lissellas dijon eller liknande 2 st äggula ½ zest och skal citron 5 dl rapsolja salt Gör så här Rosta fänkålsfrö i ugn eller i panna tills de fått en gyllenbrun färg. Mal i kaffekvarn eller mortla till pulver. Vispa ihop...

Ca 30 stycken 2 dl sötmandel med skal 150 gr normalsaltat smör 1 dl socker ¾ dl mörk sirap 2 tsk kanel, malen 1,5 tsk kryddnejlika 1,5 tsk pomeransskal, malen 1,5 tsk kardemumma, malen 200 g vetemjöl 1 msk bikarbonat Gör såhär: Hacka ner mandeln i små bitar. Vispa smör, socker och sirap fluffigt. Blanda alla torra...

Här bjuder Stefan Ekengren på ett av sina recept från kokboken HUSMAN – Alla de klassiska rätterna (och några bortglömda). 4 / 10 portioner 800 g / 2 kg fast potatis, skalad och strimlad 2 / 5 gula lökar 40 g / 100 g smör125 g / 250 g...

5cl Bourbon 3cl Citronjuice 1,5 cl Ingefärssockerlag Äggvita Eventuell dekor Citronskiva och cocktailbär Gör så här Koka en sockerlag med lika delar vatten och socker, tillsätt bitar av ingefära och låt dra med i sockerlagen. Sila bort ingefäran. Häll upp sockerlagen på flaska och låt svalna innan den används i drinken. Fyll upp en...