top of page

Thora Pinot Noir

Veckans vintips! Denna helg dricker vi en fruktig och frisk Pinot Noir med inslag av svarta vinbärsblad, rödfruktighet och toner av vitpeppar och kryddor. Det coola är att den är svensk! Från Thora Vingård i Torekov.
Thora Pinot Noir

Svenska vinmakare har kommit en bit och Thora Vingård ligger i framkant när det gäller odling av just Pinot Noir. Thora Vingård på Bjärehalvön, med en enastående utsikt över Kattegatt och Hallands Väderö drivs av Heather och Johan Öberg som köpte gården och började plantera de första stockarna 2014. De hade då tillbringat flera år med att besöka vingårdar på sina resor och levt med en dröm att odla eget vin i Sverige. Idag är mer än 13000 stockar planterade och utrustning är på plats för den egna vinproduktionen som startat. En viktig utgångspunkt för att hålla kvalité och hög nivå på vinerna är att den lokala produktionen ger kontroll över hantverket från odlingen, skörden, lagring och buteljering.

Vinmakare på Thora vingård är Emma Berto och Romain Chichery. Emma med svensk-fransk bakgrund växte upp i Avignon. Efter studier i oenologi och vitikultur vid universitetet i Montpellier har hon arbetat för Beaucastel och Chateau Sixtine i Chateauneuf-du-Pape. Romain kommer från den lilla staden Chinon i Frankrike. Efter examen i oenologi och vitikultur vid universitetet i Montpellier har han arbetat i Bourgueil, Languedoc och Alsace. Romain har stor respekt för och kunskap om biodynamisk odling.

Thoras Pinot noir skördas för hand, macereras i två veckor, pressas och mognar på franska ekfat och tankar av rostfritt stål. De olika egenskaperna blandas slutligen i den ofiltrerade cuvéen 2021.

Smak och doft av färska röda frukter, svartvinbärsblad, vitpeppar och lite kryddiga toner gör att Thora Pinot noir passar utmärkt till det mesta.

Vinernas karaktär kommer sannolik att utvecklas framöver, men redan nu är resultatet mycket lovande.

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page