Vörtbröd äts traditionellt under julen, och är ofta kryddat med kryddnejlika, kanel, ingefära, kardemumma och russin.

Ingredienser, 3-4 bröd
100 g smör
50 g surdeg
25 g jäst
2 st flaskor (33 cl) porter
1 st flaska (33 cl) julmust
1/2 msk nejlika
2 tsk mald pomerans
1 msk ingefära
840 g rågsikt
210 g mörk sirap
1 msk salt
2 dl russin
960 g vetemjöl
Gör så här
Blanda samman jästen med kall must och porter tills helt upplöst.
Blanda i det smälta smöret och degvätskan med resten av ingredienserna (russin sist).
Häll upp i brödformar. Kalljäses i kylen över natten, ta fram på morgonen och jäs i ytterligare 1 timme.
Pensla bröden med en blandning av hälften sirap och vatten.
Baka av i 200 grader i cirka 30–40 minuter.