Lisas goda vörtbröd

Vörtbröd äts traditionellt under julen, och är ofta kryddat med kryddnejlika, kanel, ingefära, kardemumma och russin.
Lisas goda vörtbröd

Ingredienser, 3-4 bröd

  • 100 g smör

  • 50 g surdeg

  • 25 g jäst

  • 2 st flaskor (33 cl) porter

  • 1 st flaska (33 cl) julmust

  • 1/2 msk nejlika

  • 2 tsk mald pomerans

  • 1 msk ingefära

  • 840 g rågsikt

  • 210 g mörk sirap

  • 1 msk salt

  • 2 dl russin

  • 960 g vetemjöl

Gör så här

Blanda samman jästen med kall must och porter tills helt upplöst.

Blanda i det smälta smöret och degvätskan med resten av ingredienserna (russin sist).

Häll upp i brödformar. Kalljäses i kylen över natten, ta fram på morgonen och jäs i ytterligare 1 timme.

Pensla bröden med en blandning av hälften sirap och vatten.

Baka av i 200 grader i cirka 30–40 minuter.

Senaste inlägg

Visa alla