Surdegsbröd med hemkärnat smör

Surdeg är en deg som innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier och som används som jäsämne i nyberedd deg vid bakning av bröd.
Surdegsbröd med hemkärnat smör

Ingredienser, 1 bröd

  • 12 g jäst

  • 240 g vatten

  • 30 g honung

  • 425 g Manitoba mjöl

  • 12 g salt

  • Lite olivolja på slutet

  • 4 dl vispgrädde

  • Flingsalt

Gör så här

Blanda jästen med fingervarmt vatten, blanda sedan i resterande ingredienser förutom saltet.

Kör degen i en bakmaskin i ca 10 min på ganska hög hastighet, tillsätt saltet efter halva tiden, tillsätt lite olivolja på slutet och ta ut degen och låt den jäsa i kylskåp över natten.

Dag 2: Ta ut degen och kavla ut den ca 15 mm tjock, skär sedan fyrkanter av degen och lägg på en smord bakplåt, låt jäsa ca 1 timme och baka sedan av brödet på 220 grader ca 12 minuter, släng gärna in lite vatten i ugnen samtidigt som brödet går in för lite krispigare yta.


Smöret: Vispa grädden tills den börjar bli grynig, sänk hastigheten lite och fortsätt vispa tills vätskan och fettet separerar, tvätta sedan smöret i kallt vatten tills vattnet är rent och klart, blanda i flingsalt efter smak.

Senaste inlägg

Visa alla