I Sverige finns det mycket vilt och är det något som är ekologiskt så är det viltkött. Passa på att laga en riktigt god hjortrygg i höst! Servera gärna med stekt svamp och andra goda tillbehör.

Ingredienser - kryddor
10 g hel svartpeppar
5 g paprikapulver
5 g kryddnejlika
5 g fänkålsfrön
Mixa eller mortla kryddorna.
1,5 kg hjortrygg, 8 portioner
Putsa hjorten och spar putsbitarna till såsen. Ta kryddmixen och se till att hela hjortryggen blir ordentligt täckt med kryddorna. Stek i olja och smör. Tillaga i ugn på 160 grader tills 45 grader innertemperatur, låt vila ett par minuter, skär fina skivor.
Medan hjortryggen är i ugnen tillagar du skyn.
Ingredienser - hjortsky
Putset från hjorten
1 st morot
300 g rotselleri
1 st lök
5 dl rödvin
1 dl rödvinsvinäger
1 liter kalvfond
Gör så här
Skala och tärna grönsakerna i 2 cm stora bitar. Stek hjortputset och grönsakerna var för sig tills fin färg. Lägg allt i en kastrull tillsammans med rödvin och vinäger, koka ner tills hälften och sila, tillsätt kalvfonden och koka ner tills önskad konsistens, smaka av med salt.
Visste du att:
Viltkött innehåller högre halt av mineraler än annat kött, speciellt järn och zink.
Viltkött är magert och proteinrikt. Det lilla fett som finns i köttet har högre halt av Omega-3 än vad fett från tamboskap har.
Viltkött är fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit och andra främmande tillsatser.
Viltkött är ekologiskt i ordets rätta bemärkelse – naturligt ekologiskt!