Kryddstekt hjortrygg

I Sverige finns det mycket vilt och är det något som är ekologiskt så är det viltkött. Passa på att laga en riktigt god hjortrygg i höst! Servera gärna med stekt svamp och andra goda tillbehör.
Kryddstekt hjortrygg

Ingredienser - kryddor

  • 10 g hel svartpeppar

  • 5 g paprikapulver

  • 5 g kryddnejlika

  • 5 g fänkålsfrön

Mixa eller mortla kryddorna.


1,5 kg hjortrygg, 8 portioner

Putsa hjorten och spar putsbitarna till såsen. Ta kryddmixen och se till att hela hjortryggen blir ordentligt täckt med kryddorna. Stek i olja och smör. Tillaga i ugn på 160 grader tills 45 grader innertemperatur, låt vila ett par minuter, skär fina skivor.

Medan hjortryggen är i ugnen tillagar du skyn.


Ingredienser - hjortsky

  • Putset från hjorten

  • 1 st morot

  • 300 g rotselleri

  • 1 st lök

  • 5 dl rödvin

  • 1 dl rödvinsvinäger

  • 1 liter kalvfond

Gör så här

Skala och tärna grönsakerna i 2 cm stora bitar. Stek hjortputset och grönsakerna var för sig tills fin färg. Lägg allt i en kastrull tillsammans med rödvin och vinäger, koka ner tills hälften och sila, tillsätt kalvfonden och koka ner tills önskad konsistens, smaka av med salt.


Visste du att:

  • Viltkött innehåller högre halt av mineraler än annat kött, speciellt järn och zink.

  • Viltkött är magert och proteinrikt. Det lilla fett som finns i köttet har högre halt av Omega-3 än vad fett från tamboskap har.

  • Viltkött är fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit och andra främmande tillsatser.

  • Viltkött är ekologiskt i ordets rätta bemärkelse – naturligt ekologiskt!


Senaste inlägg

Visa alla