Inkokta rabarber

När våren kommer igång på allvar, då tittar den fantastiskt goda rabarbern äntligen upp! Något som är väldigt gott är att smaksätta rabarbern med goda kryddor. Gurkmeja har en väldigt god och nästan örtig smak som passar bra ihop med den syrliga rabarbern. Lite citronjuice i blandningen gör att en del av strävheten i rabarberna försvinner.
Inkokta rabarber

Ingredienser

  • 4 stänger rabarber

  • 3 dl råsocker

  • 3 dl vatten

  • 1 st liten bit färsk gurkmeja

  • 6 kapslar grön kardemumma eller 1 msk svarta kardemummakärnor

  • 1 st vaniljstång

  • Skal och juice av en citron

Gör så här

Hyvla gurkmejan i tunna skivor. Krossa kardemumman, dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Zesta citronen och pressa ur juicen. Lägg socker, vatten, gurkmeja, vaniljstång och kärnor, kardemumma, citronjuice och citronskal i en kastrull och koka upp. Dra av från värmen och låt sockerlagen stå och dra åt sig av alla goda kryddor. Skala rabarbern och dela ner i slantar och lägg i en skål. När sockerlagen fått god smak, koka upp den på nytt, sila den och häll den varma lagen över rabarbern. Lägg ett smörpapper ovanpå rabarberna och låt svalna på bänk.

Voila, jordens godaste inkokta rabarber! Smakar allra bäst tillsammans med nygjord vaniljglass och krossade kakor!

Senaste inlägg

Visa alla