Ankconfit

Confitering är en fin, gammal tillagningsmetod som innebär att man först saltar och sedan långsamt kokar in kött, fågel eller fisk, i fett. Metoden gör köttet väldigt mört och smakrikt. Confitering är särskilt vanligt i det franska köket och just confiterad anka (confit de canard) är vanligt särskilt i den sydfranska maten. Väl värt att pröva på även på svensk mark.
Ankconfit

Ingredienser, 4 port.

  • 4 anklår

  • 1 dl salt

  • 1 msk nitritsalt

  • 1 l vatten

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 litet knippe timjan

  • 2 l ankfett/alt rapsolja

Gör så här

Blanda ihop salt och vatten till en rimlag, lägg anklåren i lagen och låt dem rimma i ca 5 timmar. Lyft sedan anklåren och lägg i en ugnsfast gryta tillsammans med timjan och vitlök, slå på oljan och täck grytan med folie, baka i ugnen på 130 grader i ca 5 timmar eller tills köttet lossnar från benet. Underbart mört och gott!

Senaste inlägg

Visa alla