Ägg Benedict är en maträtt som består av pocherade ägg serverade på bröd med hollandaisesås och skinka eller bacon.

Ingredienser, 4 port.
4 skivor vit surdegslimpa
4 ägg
1 näve babyspenat
2 msk ättika eller vitvinsvinäger
4 skivor rökt skinka
2 äggulor
2 dl smält smör (ca 50 grader varmt)
1 citron
Salt
Gör så här
Hollandaise. Vispa ihop ägg, saft från halva citronen, 1 msk vatten och lite salt, vispa sedan över vattenbad till lätt fluffigt och krämigt, tillsätt sedan smöret försiktigt under vispning(smöret och äggen ska ha samma temperatur), smaka av och tillsätt ev mer citron och salt.
Äggen: Koka upp 2 liter vatten tillsammans med vinägern, knäck upp äggen i små koppar, skapa en virvel i vattnet och lägg sedan ner äggen ett i taget, håll igång virveln försiktigt och låt äggen koka ca 2 min, lyft upp med en hålslev och låt vattnet rinna av, rosta brödet och lägg på skinka, spenat och äggen, toppa med hollandaisen och gratinera i ugnen på högsta grillvärmen ca 2 min till fin färg, servera.