
26 okt Kryddstekt hjortrygg
I Sverige finns det mycket vilt och är det något som är ekologiskt så är det viltkött. Visste du att:
- Viltkött innehåller högre halt av mineraler än annat kött, speciellt järn och zink.
- Viltkött är magert och proteinrikt. Det lilla fett som finns i köttet har högre halt av Omega-3 än vad fett från tamboskap har.
- Viltkött är fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit och andra främmande tillsatser.
- Viltkött är ekologiskt i ordets rätta bemärkelse – naturligt ekologiskt!
Passa på att laga en riktigt god hjortrygg i höst! Servera gärna med stekt svamp och andra goda tillbehör.
Kryddor
Mixa eller mortla kryddorna
10 g hel svartpeppar
5 g paprikapulver
5 g kryddnejlika
5 g fänkålsfrön
1,5 kg hjortrygg, 8 portioner
Putsa hjorten och spar putsbitarna till såsen. Ta kryddmixen och se till att hela hjortryggen blir ordentligt täckt med kryddorna. Stek i olja och smör. Tillaga i ugn på 160 grader tills 45 grader innertemperatur, låt vila ett par minuter, skär fina skivor.
Medan hjortryggen är i ugnen tillagar du skyn.
Hjortsky
Putset från hjorten
1 st morot
300 g rotselleri
1 st lök
5 dl rödvin
1 dl rödvinsvinäger
1 lit kalvfond
Gör såhär:
Skala och tärna grönsakerna i 2 cm stora bitar. Stek hjortputset och grönsakerna var för sig tills fin färg. Lägg allt i en kastrull tillsammans med rödvin och vinäger, koka ner tills hälften och sila, tillsätt kalvfonden och koka ner tills önskad konsistens, smaka av med salt.
Sorry, the comment form is closed at this time.