Kryddstekt hjortrygg

I Sverige finns det mycket vilt och är det något som är ekologiskt så är det viltkött. Visste du att:

  • Viltkött innehåller högre halt av mineraler än annat kött, speciellt järn och zink.
  • Viltkött är magert och proteinrikt. Det lilla fett som finns i köttet har högre halt av Omega-3 än vad fett från tamboskap har.
  • Viltkött är fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit och andra främmande tillsatser.
  • Viltkött är ekologiskt i ordets rätta bemärkelse  – naturligt ekologiskt!

Passa på att laga en riktigt god hjortrygg i höst! Servera gärna med stekt svamp och andra goda tillbehör.

Kryddor
Mixa eller mortla kryddorna
10 g hel svartpeppar
5 g paprikapulver
5 g kryddnejlika
5 g fänkålsfrön

1,5 kg hjortrygg, 8 portioner
Putsa hjorten och spar putsbitarna till såsen. Ta kryddmixen och se till att hela hjortryggen blir ordentligt täckt med kryddorna. Stek i olja och smör. Tillaga i ugn på 160 grader tills 45 grader innertemperatur, låt vila ett par minuter, skär fina skivor.
Medan hjortryggen är i ugnen tillagar du skyn.

Hjortsky
Putset från hjorten
1 st morot
300 g rotselleri
1 st lök
5 dl rödvin
1 dl rödvinsvinäger
1 lit kalvfond

Gör såhär:
Skala och tärna grönsakerna i 2 cm stora bitar. Stek hjortputset och grönsakerna var för sig tills fin färg. Lägg allt i en kastrull tillsammans med rödvin och vinäger, koka ner tills hälften och sila, tillsätt kalvfonden och koka ner tills önskad konsistens, smaka av med salt.

Tags:
,
Inga kommentarer

Kommentera