Inkokta rabarber

Inkokta rabarber

Nu börjar våren komma igång på allvar, och då tittar den fantastiskt goda rabarbern äntligen upp! Något som är väldigt gott är att smaksätta rabarbern med goda kryddor. Gurkmeja har en väldigt god och nästan örtig smak, som passar bra ihop med den syrliga rabarbern. Lite citronjuice i blandningen gör att en del av strävheten i rabarberna försvinner.

Ingredienser:
4 stänger rabarber
3 dl råsocker
3 dl vatten
1 st liten bit färsk gurkmeja
6 kapslar grön kardemumma eller 1 msk svarta kardemummakärnor
1 st vaniljstång
Skal och juice av en citron

Gör så här:
Hyvla gurkmejan i tunna skivor. Krossa kardemumman, dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Zesta citronen och pressa ur juicen. Lägg socker, vatten, gurkmeja, vaniljstång och kärnor, kardemumma, citronjuice och citronskal i en kastrull och koka upp. Dra av från värmen och låt sockerlagen stå och dra åt sig av alla goda kryddor. Skala rabarbern och dela ner i slantar och lägg i en skål. När sockerlagen fått god smak, koka upp den på nytt, sila den och häll den varma lagen över rabarbern. Lägg ett smörpapper ovanpå rabarberna och låt svalna på bänk.

Voala, jordens godaste inkokta rabarber! Smakar allra bäst tillsammans med nygjord vaniljglass och krossade kakor!

Tags:
Inga kommentarer

Kommentera