top of page
Vinprovning, champagneprovning, Solna, Stockholm

DRYCKESPROVNINGAR

VINPROVNING | CHAMPAGNEPROVNING | ÖLPROVNING

Då vi på Hufvudsta Gård Boutique House är totalt insnöade på mat och dryck, så erbjuder vi gärna aktiviteter kring mat och dryck. Välj ett av våra färdiga teman, eller låt vår sommelier skräddarsy en provning till just er. Kort sagt – vi erbjuder aktiviteter för alla smaker!

ROSÉVINER
Vinprovning med rosévin

Varje vår är det dags för rosé i solen. Roséviner är populärare än någonsin. Aldrig har det sålts så mycket rosé på det svenska Systembolaget och det finns så mycket mer än Mateus att välja på idag. Här får ni prova några enkla publika viner och ett par mer komplexa. Vi testar vad som funkar bäst i solen och vad som funkar bäst till maten och framför allt vad som funkar bäst för dig.

SÖTT ÄR GOTT
Vinprovning med söta viner

De söta vinerna har tyvärr kommit lite i skymundan gentemot de friska vita vinerna och de lite tyngre röda. Men de söta vinerna är inte bara oförskämt goda utan också väldigt användbara. I den här provningen testar vi fyra olika söta viner och utforskar vi nya dimensioner, lär oss mer om vinets framställning och användningsområden.

CHAMPAGNE HELT ENKELT
Champagneprovning

Champagne från olika byar, växtplatser och druvsammansättningar kommer att serveras och provas. Vilken champagne passar till vad? Ni får här handfasta tips på hur ni ska tänkta när ni väljer champagne och ni får veta varför det är värt sitt pris.

BUBBLOR I GLASET
Vinprovning med mousserande

Vad är den stora skillnaden mellan Cava, Cremant eller Champagne till festen? Vi reder ut begreppen om de olika druvorna, tillverkningsmetoden och lagringskrav. Vi provar olika mousserande viner och jämför med en champagne. Få tips och råd om vad du skall dricka till skaldjuren hemma, till barndopet och till brudskålen, för visst kan man hitta ett bra och prisvärt alternativ till Champagne.

RESA GENOM VÄRLDEN
Vinprovning

Välkommen till en intressant och avslappnad vinprovning där vi blandar högt och lågt, vitt och rött och gör små strandhugg i olika länder och vindistrikt. Vi ställer den gamla världen mot den nya och provar vinerna enligt bedömningsprotokoll.  Detta är en bra provning för företagsgrupper eftersom den innehåller något för alla.

DYRT ELLER BILLIGT?
Vinprovning med mousserande viner

Vad är mer festligt än ett glas bubbligt vin? På systemet och restaurang finns det numera en djungel med olika producenter från världens alla hörn. Vad ska man välja? Och vad skiljer dom åt? Vi går igenom kända Mousserande vin och pratar om olika tillverkningsmetoder. Avslutningsvis kör vi en blindprovning som går ut på att lära sig själv vad man föredrar i ett bubbligt vin!

CHARDONNAY
Vinprovning med chardonnay

Chardonnay är en av världens mest spridda och odlade druvor. Även om sorten till stor del har återhämtat sig efter 1980 och -90-talens dominerande stil med kraftig fatlagring, så har många konsumenter lite svårt att skilja på ”sak och person”.

–Nja jag gillar inte Chardonnay, hör vi allt för ofta. Men på frågan om personen i fråga gillar Chablis eller Champagne får man ofta ett rungande ”ja” till svar och i dessa områden är den enda tillåtna druvan just Chardonnay…

Kom och upptäck hur fantastiskt olika Chardonnay kan smaka!

USA
Vinprovning med viner från USA.

USA är ett land som har allt! I alla fall när det kommer till vin. Lätta, tunga, billiga, svindyra, dåliga och fantastiska! Vilket inte många vet så produceras det vin i ALLA av USAs delstater, 100-tals olika druvor och stilar. Vi kör en resa igenom USAs vin distrikt från Eastkusten till Westkusten.

OST & VIN
Dryckesprovning med vin och ost

Orsak och verkan. Hur påverkar syra i maten syran i vinet? Hur beter sig beskan med tanninerna i det röda vinet? Det här är några av de frågor vi går igenom på den här trevliga provningen. Hur skall vi tänka när vinet skall väljas till middagen? Vad är det som styr att vi tycker att vinet till middagen smakar fantastiskt eller mindre bra? Vinerna provas tillsammans med smaktillbehör. 

ÖLPROVNING
Ölprovning

Ölvärlden utvecklas otroligt fort. Nya öl-sorter blir gamla och gamla blir trendiga igen. Dagens svensk förväntar sig mer än kanske bara en pilsner. Häng med på en resa bland dom trendigaste ölsorterna. Vi går igenom allt från tillverkning till smak och doft. Men kanske det viktigaste, vad passar det till för mat?

ÖL FRÅN MICROBRYGGERIER
Ölprovning microbryggerier

Vi erbjuder en intressant provning på öl från mikrobryggeri runtom i världen, allt ifrån svenska till amerikanska. Vi provar olika stilar som görs inför säsongen och karaktärer från olika ursprung i världen samt berör kombinationen säsongens smaker och öl.

MAT & DRYCK
Vinprovning med franska viner ihop med tillbehör

Ska man ha vindruvor till ostbrickan? Svaret är faktiskt nej! Under denna provning testar vi fyra olika typer av franska viner i kombination med våra svenska ostar av varierande karaktär. Vi tipsar om hur ni skall tänka när ni väljer ostar, tillbehör och vin till brickan. Ostar är en perfekt avslutning på en middag, ta det till nästa nivå och förhöj upplevelsen ytterligare med något gott och passande i glaset.

MALLORCA
Vinprovning med viner från Mallorca
SPANSKT FRÅN VÅR LISTA
Vinprovning med spanska viner

Mallorca har en speciell plats i vårt hjärta precis som hos importören Wine Dog vars viner vi provar i kväll. Vi tar oss bl.a till Ribas, Mallorcas och en av Spaniens äldsta vingård. Ni kommer få lära känna det unika Mallorca genom de lokala druvorna. Ni kommer garanterat komma härifrån med nya favoriter.

Häng med på en tur kring Spanien och lär känna de olika ursprungen. Spanien är ett av världens största vinländer och här finns mycket spännande att upptäcka. Vi guidar er genom både vita och röda viner med en modern touch som gör sig bra i kombination med vår svenska gastronomi. 

bottom of page