hufvudstagard_recept_surdegsbrod_smor

Surdegsbröd med hemkärnat smör

1 st bröd

Ingredienser
12 g jäst
240 g vatten
30 g honung
425 g Manitoba mjöl
12 g salt
Lite olivolja på slutet
4 dl vispgrädde
Flingsalt

Gör så här:
Blanda jästen med fingervarmt vatten, blanda sedan i resterande ingredienser förutom saltet.

Kör degen i en bakmaskin i ca 10 min på ganska hög hastighet, tillsätt saltet efter halva tiden, tillsätt lite olivolja på slutet och ta ut degen och låt den jäsa i kylskåp över natten.

Ta ut degen och kavla ut den ca 15mm tjock, skär sedan fyrkanter av degen och lägg på en smord bakplåt, låt jäsa ca 1 timme och baka sedan av brödet på 220 grader ca 12 minuter, släng gärna in lite vatten i ugnen samtidigt som brödet går in för lite krispigare yta.

Smöret: Vispa grädden tills den börjar bli grynig, sänk hastigheten lite och fortsätt vispa tills vätskan och fettet separerar, tvätta sedan smöret i kallt vatten tills vattnet är rent och klart, blanda i flingsalt efter smak.

Inga kommentarer

Kommentera